torsdag 30 april 2015
Våren är kommen, Valborg är här
onsdag 29 april 2015
Jag behöver en cykel
En av anledningarna till att jag cyklar så lite är att jag inte tog med mig cykeln över bron. Som jag sagt i ett tidigare inlägg hade det kunnat vara motiverat att göra det. Det hade varit svårt att få in den i taxin och jag hade inte en aning om var man kan cykla i Israel men nu känns det som att detta var dåliga undanflykter. Jag har fått mig förevisat var de bästa cykelvägarna i Israel finns, jag har sett ett flertal cyklister varav flera måmiter och benen spritter av cykellusta. Fästmön tycker att jag inte ska klaga eftersom jag ändå fick cykla i Tel Aviv men jag vet inte jag. De där stadscyklarna man hyr en halvtimme i taget och som väger 25 kilo, har tre växlar och en välstoppad sadel gör det inte för mig.
Jag börjar dock få en väldig koll på annat. Jag vet var cykelaffärerna i Tel Aviv ligger. Jag har fått tips om att man kan hyra en cykel i närheten av några av de bra vägarna. Jag har insett att begagnade cyklar är rätt billiga i det här landet och går att få tag på i affärer. I dag har jag också hittat till en cykelaffär i Jerusalem. Den hade inte några landsvägscyklar inne och inga cyklar för uthyrning men tipsade om en annan affär som kanske hade. En av mekanikerna där hade för övrigt en bättre begagnad landsvägscykel han ville sälja. Vad jag förstår precis en likadan som jag har hemma och till ett jämförelsevis bra pris. Det ingår inte i min budget att köpa en ny cykel men jisses vad det vattnades i munnen. Jag vet vad han heter och vad han har för nummer.
Man röker för mycket
och man är fasen så liberal
när det det gäller maten och spriten
Jag borde slutat för länge sen
men denna sup är för liten
Vad tjänar att hyckla
Om språk och kulturer
måndag 27 april 2015
Insikter och utsikter
Vi har ledigt i två dagar och har åkt till havet. Det kan man lätt göra från Jerusalem men inte lika enkelt från Amman. Så vi passade på att åka till Tel Aviv.
När vi ändå var där passade fästmön på att jobba lite så vi inledde med ett besök hos en liten organisation som tagit kontakt med Svenska kyrkan. Organisationen verkar göra ett bra jobb men kan göra av med mer pengar. Det mesta man har att jobba med är bidrag från Europa. Med tanke på vad man gör är det begripligt att man inte prioriteras för statligt stöd men jag tänkte att medlemmarna väl kunde bidra med den grundläggande finansieringen. Då fick jag veta att den lagstiftning som tillämpas för denna typ av föreningar kräver att 1/5 av medlemmarna är närvarande på årsmötet. Så man har bara 50 medlemmar för att klara av att uppfylla detta krav. Denna typ av lagstiftning bidrar förstås till ett mångskiftande föreningsliv men hade vi haft en sådan reglering på 1800-talet hemma hade folkrörelsesverige aldrig uppstått och kanske hade tvåkammarriksdagen bestått till i dag. Det är nyttigt att inse att i och för sig rimliga demokratiska minimikrav också kan bli till ett hinder mot en demokratisk utveckling.
Men vi har alltså ledigt i Tel Aviv. Här finns många cyklister. Eller cyklister och cyklister men i alla fall folk med cykel. Här har elmotor på cykel slagit stort. Upplägget är ett annat än jag sett i Sverige. Cykeln liknar en vikbar minicykel om ni minns. Elmotorn är den huvudsakliga framdrivaren, pedalerna används bara i nödfall. Märkligt.
Jag lider svårt av cykelabstinens. Vi tog inte med cykeln från Amman och jag hade gett upp om att hitta en hyrcykel i Tel Aviv så utrustningen blev kvar i Jerusalem. Det har visat sig vara en felbedömning men det blir bara stress att försöka rätta saker när man är efterklok. Jag får ta mig till Tel Avivs cykelhandlarstråk (jag har fått ett tips) och ägna mig åt vällustig fönstershopping i stället. Lysande utsikter.
lördag 25 april 2015
To go with the flow or not to go with the flow
fredag 24 april 2015
Alla dessa dagar att minnas
torsdag 23 april 2015
Kanske en överloppsgärning
Du var sliten i tyget och fodret var trasigt
att lämna dig kvar i en tunna med lock
du saknas i dag min värmande rock.
Inget är nytt och allt förändras
I dag har jag strosat runt i Jerusalem, framför allt gamla stan. På ett plan känns det som att allt förblir det samma på det här stället - bara lite sämre. Men efter att ha varit borta härifrån i fyra år ser man ändå små skillnader här och var.
Det här kommit upp vägvisande skyltar här och där. Det känns som att matbutiker - särskilt slaktare - blivit fräschare och mitt gamla vattenhål Versavee innanför Jaffa gate har byggts om helt och hållet. De har dessutom nytt lösenord till sitt Wi-Fi. I dag är det Independence Day i Israel och gott om militärflyg i luften men jag har inte sett en enda beväpnad militär där jag gått.
Men vädret är dåligt och affärerna verkar gå trögt. Den stämning man möter är snarast letargisk. Det skulle vara roligt att möta ett sprudlande Jerusalem en gång.
onsdag 22 april 2015
Badrum är också ett territorium
Badrum är också territorium. I lägenheten där vi bor i Amman har vi två stycken, men vi försöker dela på ett, jag och fästmön. I Uppsala hade vi också bara ett badrum som vi delade rättvist på, av de sju små hyllor som fanns att ställa saker på fick jag hållas på en.
Just nu är vi i Jerusalem, den heliga och delade staden. Här bor vi på Svenska Teologiska Institutet där vi fått rum nummer åtta som har ett eget badrum. När jag kom in där i går kväll hade fästmön varit där före mig. Det märktes. Varje enkelt upptänklig avställningsyta var ianspråktagen. Det var schampo och balsam i fönstret. Hårborste och bodylotion vid handfatet och fön och bomullsrondeller ovanför toalettstolen. En jättelik necessär hängde på ytan där man kan ha handdukar.
I vanliga fall är jag inte känslig, men nu är vi i Mellanöstern där känslighet i den här typen av fall är nödvändig. Jag var också för en gångs skull välförsedd med motmedel som jag omedelbart drog nytta av. Jag ställde därför fram solskyddsmedel, fotvårdssalvor, rakapparat, deodorant och tandkräm på strategiskt valda ytor på det att detta badrum minsann också skulle vara mitt. Ett enda badrum, gemensamt och inte delat. En som jag tyckte tyst men tydlig markering.
Vad fästmön gjorde? Hon hängde en hårklämma på handdukshängaren till höger om spegeln.....
Tre länder på tio mil
I dag har vi åkt från Amman till Jerusalem inför några av fästmöns möten. Det är bara runt 10 mil mellan dessa städer och i rätt väderlek kan man nattetid se från den ena till den andra. Ändå tar denna resa runt fyra timmar och innebär att man beträder tre länders territorium: Jordanien, Palestina och Israel. Det gick bra i dag och i kväll har vi varit på Lutherska Världsförbundets tjänstebostad Stone House för en trevlig middag med andra besökande och några mer bofasta "internationals".
Vi bor på Svenska Teologiska Institutet där det är full vår. I dag är det dock typiskt marsväder.
tisdag 21 april 2015
Uppgiften löst
Fästmön är lite trött på att dirigera taxichaufförer som inte hittar till bostaden när vi ska åka nånstans. Hennes telefonnummer är registrerat på det landmärke som är närmast och därifrån måste de ledas i telefon. När vi nu skulle iväg hade hon listat ut en lösning. Jag fick uppgiften att fixa taxin. Hon såg nöjd ut när hon hade kläckt den idén.
Jag är lite slö. När jag såg ett inlägg i FB-gruppen Expats in Amman om en bra chaufför ringde jag honom. Han lovade komma och jag skickade adressen i den här mycket vanliga appen Whatsapp. Tio i sju i morse ringde Feisal och fick de sista anvisningarna för att komma till porten. Han var alltså fem minuter tidig - i Amman!!
När jag kom ner fick jag veta lite mer om Feisal. Han är till exempel inte alls taxichaufför utan driver en limousineservice med fyra bilar. Men han är också billigare än taxi, kommer i tid och talar flytande rumänska - utöver engelska. Lite nöjd är jag.
måndag 20 april 2015
Trafik och trafikplanering
Det värsta som finns för en bilförare här nere är att stå still, det är därför inte ovanligt med omkörningar med både tre och fyra bilar i bredd när man närmar sig ett rött trafikljus eller en köbildning och bilarna framför har börjat sakta in.
Det farligaste som finns i trafiken verkar vara vänstersvängar. Därför har man byggt speciella U-turns lite här och var. Man hinner bli lite orolig när man åker förbi vägen man ska in på och bilen fortsätter en kilometer innan man förstår att det är för att komma till U-svängen och sedan åka tillbaka dit man nyss var men då på "rätt" sida.
I Sverige jobbar vi gärna med ögonkontakt med föraren. Antagandet då är att den förare du har ögonkontakt med kommer att anpassa sin körning till dig. Här är det inte så. Om man ska gå över vägen går man ut och stirrar stint på en bil och dess förare. Detta stirrande tolkas som "Aha, han kommer att gå över vägen bakom mig" - alltså gasar den du stirrar på lite extra och den i bilen bakom ökar avståndet lite. I det här läget är det som du förstår inte lämpligt att byta objekt för dina ömma blickar och börja titta på föraren i bilen bakom. Ha din blick stadigt fäst på den bil som du kommer att gå bakom och hoppas på det bästa.
Även här tror man på rondeller. I går fick vi en ny i kvarteret. I korsningen bredvid ser vi fortfarande resterna av den rondell som försvann när snön i februari skottades bort.
En arbetsdag
söndag 19 april 2015
Mamil eller Måmit
First short movie.
lördag 18 april 2015
Klubblivet börjar
Annorlunda After-Bike.
Här verkar dom inte fika efter cykelturer. Då gav jag fötterna en omgång inför den långa sandalsäsongen.
torsdag 16 april 2015
Första försök
I dag provade jag att laga arabisk mat. Det finns matlagningskurser i Amman, men det smakade OK - säger fästmön. Hon är snäll hon.
Vi blev mätta men lite törstiga. Torsdag i Amman är som fredag i Uppsala. Åkte till nytt ställe i kväll och hamnade i ett kvarter fullt av juvelerare, tur att hon hellre ville ha en öl.
onsdag 15 april 2015
Ett annat liv
Den här bloggen tänkte jag skulle bli en möjlighet att få berätta hur jag har det och försöka redovisa om livet utvecklas på något sätt.